2013. március 21., csütörtök

Az erdők világnapja

A többi nagy, természet-vagy környezetvédelmi világnap között, ez valahogy el szokott felejtődni. Pedig érdemes figyelni az erdőkre. A fák Földünk tüdejeként működnek, mégis egyre fogynak az erdős területek. Pedig  egy természetessen növekvő erdő, a levegőtisztításon túl rengeteg más funkciót tölt be még egy városi ember életében is.
Csak, hogy a közelmúlt eseményeit említsem: az erdő a hófúvást is megakadályozza, a szél nem tudja kilométereken át hordani a havat, betemetve utat, házat, embert. Ugyan így, áradásnál a fák lassítják a víz lefolyását, ezzel több időt biztosítanak a párolgásnak, szivárgásnak.
A megfelelően művelt erdő értékes faanyagot ad bútornak, épületeknek vagy akár tüzelőnek is. Nem beszélve az irdatlan mennyiségű papírról amit elhasználunk nap mint nap.
Akinek van ideje az erdőben csatangolni és megismerkedni az ott élő növényekkel, állatokkal, gombákkal megtapasztalhatja mennyi gyógyító vagy ehető faj él hazánkban is. A szedret, szamócát mindenki ismeri, de melletük ott a csipkebogyó ami elsőrangú vitaminforrás (de sokan nem tudják, hogy 50 C° fölött megsemmisül a C-vitamin), de a som, és a berkenye is remek lekvárként eltéve. Ilyenkor van szezonja a medvehagymának, ami mellett a gyeremekláncfű, a tyúkhúr és még a csalán is finom, egészséges étel alapanyaga lehet.  Ehető gombák, kora tavasztól késő őszig teremnek, amik hozzáértéssel és biztos tudású szakember segítségével szintén olyan ásványi anyagokat is tartalamznak, amiket máshonnan nehéz beszerezni.
A vadon élő állatok is kedvelt étkek, melyek egyedi ízét csak egy valóban szabadon élő, igényei szerint mozgó és táplálkozó állat húsa adhataj vissza. A többi, sok ezer állat pedig fontos része az ökoszisztémának. A kellemetlenkedő szúnyogoktól kezdve a gyönyörűen daloló madarakig, mindegyiknek megvan a maga feladata a természet körforgásában, pl. a beporzásban, magok terjesztésében vagy az elhalt anyagok lebontásában.
Akinek nincs ideje, kedve ilyesminek utánnaolvasni vagy csak ritkán van alkalma a természetet járni, az is találhat örömet az erdőben. Egy séta a fák között elsőrangú rekreációs tevékenység. A zöld szín látványa, a friss levegő, a zajszennyezéstől mentes terület pár óra alatt mindenkit felfrissít, aki hajlandó észrevenni a benne rejlő értékeket. A mozgás, a vérkeringés 'beindítása' mellett a fejeket is ki lehet szellőztetni akár egy réten piknikezve is.
Vigyázzunk hát erdőinkre! Megfontolt papír- és fa- használattal, körültekintő fürdő- és tisztítószer választással is sokat tehetünk még meglévő erdeinkért. Kirándulóknál pedig alapszabály, hogy az erdőben semmit nem hagyunk ott és belőle semmit nem hozunk el! Őrizzük meg megfizethetetlen értékienket is!

Ajánló:
Amit a magyarországi erdőkről tudni érdemes:
Kincsestárak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése