2010. december 1., szerda

Hó és só

A tél első napján muszáj a hóról írnom. Nemis a hóról, hanem az eltávolításáról.
A lapátolás sima ügy: a végeredménye tiszta járda, néhány hókupac mellette és némi izomláz az edzetlenebb testrészekben. A következő lépés a síkosságmentesítés, azaz a baleseti ambulancia elkerülése.
A sózást idén szeptember 1.-je óta rendeletben tiltják (csak az utakat lehet sózni, járdákat, parkokat nem). A NaCl miatt a növények nem tudnak elegendő vizet felvenni és a só sok jelentős tápanyagot is kiszorít a szöveteikből. Ezen túl a nagy mennyiségű nátrium-klorid kárt tesz a talajban - felborítja a mikroorganizmusok egyensúlyát -, az épített környezetben (aszfaltban, vasszerkezetekben stb.), a cipőinkben, kutyák tappancsaiban stb. stb. sőt a talajvízbe is bemosódik Helyette használható az ártalmatlan és esetenként olcsóbban beszerezhető: hamu, homok, forgács, murva, vagy az olvasztásra is alkalmas kálcium-magnézium-acetát (CMA).
Sok médiumban javasolják a CaCl2 használatát, de ez messze nem a tökéletes megoldás. Ugyan sokkal jobb hatékonysággal olvasztja el a jeget, mint a NaCl, de erős vízelvonó hatása miatt irritáló, kesztyű használata és belélegzésének elkerülése erősen ajánlott.  
Itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kalcium-klorid további érdekességek tudhatók meg az anyagról. Azt írja például, hogy: „oldott állapotban kevésbé káros a növényekre, mint a nátrium-klorid …”. Azt nem, hogy nem káros, csak kevésbé...  környezetvédelemről meg szó sincs! 
Azt is írja, hogy: „Mivel növeli a sejtmembrán permeabilitását (azaz a sejtekbe könnyebben fognak ki- és bejutni a nagyobb molekulák is), vizes oldatát előszeretettel alkalmazzák genetikai módosítások során, mert a csökkentett ellenállás segítségével a DNS fragmentumok nagyobb valószínűséggel jutnak be a sejtbe, és épülnek be a sejt DNS-ébe.” Ez sem éppen egy pozitív tulajdonság. 
Fő előnye az, hogy kevesebb is elég belőle. Kár, hogy ezt csak mintegy 1.5 órás kitartó keresgélés után hámoztam ki a sok-sok ezzel foglalkozó cikkből. Más indok nincs. De végül is a logika működik, a kevesebb kevésbé káros… csak nem hangoztatják sehol, hogy mennyivel kell kevesebb. Mert kilója jóval drágább mint a konyhasóé.

Még néhány link a témában:
Arról se feledkezzünk meg, hogy mi emberek is a természet részei vagyunk, és túlélésünk egyik záloga a jó közérzet: irány síelni, szánkózni, hógolyózni! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése