2010. december 15., szerda

Téli madáretetés = nyári gyümölcstermés

A karácsonyi ajándék - őrület és a havas - sós utak okozta bosszúságok közepette a természetről is muszáj szót ejtenünk. Mert nem is alszik olyan mélyen. Például az itt maradó madarak  télen minden idejüket táplálékkeresésre fordítják.  Könnyen segíthetünk nekik egy kis élelem kihelyezésével, a gondoskodást pedig nyáron százszorosan hálálják meg!
Az itt áttelelő fajok közül azok is a lakott települések közelébe húzódnak, amelyek amúgy nem szeretik az ember közelségét. Megtanulták, hogy télen a kertek közelében több az élelem. A tél folyamán a kertben, teraszon jól tartott madarak tavasszal se fognak túl messzire költözni.
Etetőnkön felbukkanhatnak például a szén-, kék-, barát-, fenyvescinegék, csuszkák, nagy-, közép-, kistarkaharkályok, erdei-, fenyőpintyek, meggyvágók, zöldikék, tengelicek, csízek, citromsármányok a mezei és házi verebek mellett.
Ezen fajok többsége tavasz elejétől ősz végéig ’húsevő’ azaz elpusztít mindenféle hernyót, pókot, rovart és rovarlárvát. Megszabadítja a fákat, bokrokat, veteményes kertet a kártevőktől, minket, embereket a bársonylegyektől, lószúnyogoktól, poloskáktól.
Egy jól elhelyezett etető vidám életének nyomon követése pedig csak plusz szórakozás az esti sorozatok mellé.

egy kreatív ötlet a madárbarát Göd honlapjáról

Az etetés, etető építés szabályairól rengeteg információ olvasható interent-szerte.A legfontosabb, ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba, amíg ki nem tavaszodik. Akkor viszont mindenképpen!
Például: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése