2010. december 6., hétfő

A karácsony mumusa

Jön az ünnep, szabadság, pihenés, vendégek, azaz napokig tartó sütés-főzés és a mindezt megelőző takarítás! Gondolom senkinek nem ez a kedvenc része a karácsonyi készülődésnél. De muszáj átesni rajta. Most itt, nem fogom részletekbe menően elemezni a lakásfényesítés csínját-bínját, csak pár ötletet szeretnék ajánlani a természetes és környezetbarát takarításhoz.

Felejtsük el a szuper-erős vegyszereket, ezek nem csak természetbe kiszabadulva mérgezőek, hanem használat közben belélegezve se egészségesek. A fegyvertárunk legyen: a mosószóda, a szódabikarbóna, az ecet, a szappan, és a melegvíz. 

Itt van egy szellemes videó a Zöld-Pók Alapítványtól és a Tudatos Vásárlók Egyesületétől:

Nézzük, mivel is varázsolta tisztává a videóban Réka a több mint 10 éve elhanyagolt legénylakást:

 Mosószóda: Azaz a természetben is megtalálható nátrium-karbonát (Na2CO3), melynek vizes oldata lúgos kémhatású, ezért jó tisztítószer, oldja a zsírt, lágyítja a kemény vizet.  
Szódabikarbóna: Ami tulajdonképpen nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO3), vizes oldata enyhén lúgos. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. 
Ecet: másnéven esetsav (CH3COOH), ezt nem kell bemutatni, és valószínűleg vízkőoldó hatását is biztosan mindenki ismeri.
Szappan: A legősibb mosószer. Kémiai meghatározással a szappan karbonsavak nátriumsója. Régen úgy állították elő, hogy zsíros és faggyús állati eredetű anyagokat lúgkővel (NaOH) főztek össze.  Minél kevesebb az illatanyag, annál környezetbarátabb a termék!


Néhány link a témában:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése