2011. január 7., péntek

Gazda(g)ság és társadalom 2

Amikor a kevesebb több

Mit is jelent a gazdasági fejlődés? Több gyárat, üzemet, szolgáltató céget. Kicsiket és nagyokat egyaránt, amik évről évre nagyobb hasznot termelnek maguknak és adóikon keresztül az államnak. Ez mindenképpen több munkahelyet teremt, és jobb esetben a bérek növekedését is maga után vonja. Viszont a termékek minősége nem feltétlenül javul, mert ezt a piaci versenyhelyzet befolyásolja. Ráadásul mindig lesz egy olyan társadalmi réteg, amelyik a legolcsóbb termékeket fogja megvenni az  ár/érték arány figyelembe vétele nélkül.
A fejlődés következménye a szállítás és a közlekedés fokozódása, ami előbb-utóbb új utak építéséhez vezet. Persze az nem hátrány, ha egyre gyorsabban tudunk majd egyre nagyobb távolságokat megtenni. Legalábbis a kényelem szempontjából nem az...
Azonban utak egyre több termőterületet vagy természetes élőhelyet foglalnak el.  Ráadásul a megmaradó területek is egyre kisebbek lesznek, egyre kevésbé tudják megóvni saját életközösségüket. De erről majd legközelebb, most inkább maradjunk a saját "életközösségünknél".
Az ember mindig többet akar, ez a mozgatója mindennek. Ám kérdés, hogy muszáj ennek feltétlenül anyagi javakban megjelennie? Nem lenne jobb több szabadidő? Több kedvesség? Kipihentebb kollégák? Mosolygósabb arcok az utcán? Nem ezektől éreznénk jobban magunkat? Természetesen van egy létminimum, ami kell a kiegyensúlyozott élethez, de ez a blog most nem kis országunk szociopszichológiai elemzéséről szól. Ezek a kérdések is hozzá tartoznak a természetvédelemhez, hiszen egy pénzorientált világban a természet nem érték. Félreértés ne essék, nem az őskorba kell visszamenni, és nem is szabad egy utópisztikus világról ábrándozni. Annyiról lenne szó, hogy nem muszáj részt venni a világot uraló gazdasági versenyben.
Egy-egy város vagy ország igényeit 80-90%-ban ki lehetne elégíteni helyben termelt és feldolgozott élelmiszerrel, ott gyártott termékekkel. Nem kellene sok milliót költeni a szállításra majd a légszennyezés csökkentésére. Igen, a cégeknek megéri nagyban termelni, de ha nem lenne erre lehetőségük, akkor a kisebb helyi üzemek is pont annyi embernek adnának munkát, mint a nagy gyárak.
Mit tehetünk mi ezért? Lehetőleg helyi termékeket vásárolunk. Nem dőlünk be a reklámoknak és a csomagolásoknak. Az előbbi úgyis kozmetikázott, az utóbbi meg a szemétben végzi.
Ehhez általában nem kell sok pénz, ahogy az pl a Karácsony mumusa bejegyzésben is olvasható.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése