2011. január 20., csütörtök

Gazda(g)ság és társadalom 5

Szemét kérdés...
Már jó pár éve működik a szelektív hulladék gyűjtés rendszere Magyarországon, mégis muszáj szót ejteni róla. Szerencsére a lakosság egy része belátta ennek fontosságát, és a környezettudatosan, lelkesen viszi le szétválogatott szemetét a gyűjtőszigetek konténereibe, ahonnan aztán itthon vagy külföldön kerül nek újrahasznosításra a flakonok, dobozok, üvegek.
A valóság sajnos az, hogy sok gyerekbetegsége van még a rendszernek, nem csak az, hogy vidéken alig működik. Először a wikipédia írását szeretném idézni :
A fenntarthatóság szempontjából azért problematikus az újrahasznosítás, mert a hulladékot, pl. csomagolóanyagokat előállító cégnél nem jelentkezik (motiváló mértékű) költségként a hulladék semlegesítése, ez a feladat az államra hárul. Ez a berendezkedés az eldobható csomagolást gyártó cégnek kedvez, mert a haszon nála keletkezik, az elhárítás költségei viszont nem. Ez a társadalom egészének rossz, mert az államnak az újrahasznosításra fordított pénzösszeget máshonnan kell elvonnia.
A másik oldal a felhasználók hanyagsága: talán sikerül mindenkinek a megfelelő konténerbe hajítania szemetét, de nem egyszer látni olyat, hogy a szépen különválogatott, elmosott, ép flakonokat dobálnak a műanyagos gyűjtőbe. 10x olyan gyorsan telik meg a konténer így, mintha összenyomva kerülnénk bele a palackok. Ez azt is jelenti 10x gyakrabban kell üríteni, azaz 10x sűrűbben jön a kukásautó. (Vagy napokig nézegetjük a konténer melletti halmokat) Ezzel már el is pazaroltuk az újrafelhasználással megspórolt energiát, és hiába fordítottuk drága időnket a válogatásra. Nyaraláskor sem felfújva pakoljuk be a gumimatracot a bőröndbe...
Akkor érnénk el igazán nagy előre lépést a problémakör megoldásában, ha  a szeméttelepek méretét lehetne csökkenteni. Ennek egy szelete csak az újrahasznosítás, egy másik a térfogat maximális kihasználására való törekvés a dobozok, palackok stb. összenyomásával. Nagyobb részt azonban azon múlik, hogy a boltokban mit veszünk meg és arra mennyire vigyázunk.  Ez időnként elég nehéz feladat, hiszen még se üveges tejet, se sampon-utántöltőt nem lehet kapni.  Rengeteg olyan áru van amit lehetne nagy tartályokban tárolni az áruházakban, amiből a vevők szépen leengedik a szükséges mennyiséget a saját maguk által oda vitt flakonokba. Mennyivel kevesebb tusfürdős-, mosogatószeres-, vagy müzlis-dobozt kellene gyártani! 
Az ábrándokon túl: már most is lehet szatyrot vinni magunkkal, és szólni, hogy nem kérünk újabbat. Lehet például 100-as papírzsepit venni a 10-esével csomagolt helyett, vagy lehet sok mindenből a nagyobb kiszerelést választani. Ezek egységára általában még olcsóbb is. A helyi termékek környezetvédő szerepéről meg már írtunk a 2. részben. A már megvásárolt termékek, ruhák, elektromos cikkek, használati tárgyak élete pedig meghosszabbítható ha a használati utasításnak megfelelően töltjük, mossuk, tisztítjuk.

Néhány szakértő-oldal:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése