2011. január 3., hétfő

Gazda(g)ság és a társadalom változásai

Érdekes cikket olvashatunk az index honlapján, az elöregedő társadalmakról. Magyarországon ez a téma még pikánsabb a nyugdíj-reform és a csökkenő népesség miatt.
A cikk alapjául szolgáló tanulmány gazdasági szempontból közelíti meg a kérdést, mégis elfelejt egy fontos dolgot: Földünk erőforrásai végesek. Így a gazdasági fejlődés sem lehet végtelen.
Az emberiségnek, főleg a fejlett országok lakóinak szembe kell nézni a problémával, hogy ha kevesebb gyerek születik, de a születéskor várható élettartam 70 fölött van, akkor pár évtized múlva egyre több nyugdíjas lesz, egyre kevesebb munkaképes ember mellett. Persze, ha meg sok gyerek születik, akkor túlnépesedik a Föld….
Az elöregedő társadalom mindenesetre nem kedvez a gazdasági fejlődésnek, legalábbis a mostani társadalmi berendezkedés mellett biztosan nem.
Lehet, hogy ideje lenne átgondolni céljainkat és jólétünk mértékegységeit. Ha szeretnénk, hogy unokáink gyerekei is élhető világba szülessenek, akkor ideje lenne a hosszútávú jövő biztosításán elgondolkodni. Ma, a 21. században, büszkék vagyunk tudományos eredményeinkre, technikai fejlettségünkre. Nem kellene ezeket a rövidtávú (értsd: egy emberöltő) meggazdagodás helyett arra használnunk, hogy utódainknak is legyen  majd egy élhető bolygójuk?
És hogy kerül mindez egy természetvédelmi blogba? Úgy, hogy a gazdasági fejlődés alapja a Föld: a termőterület, az erdők, az óceánok, az ásványkincsek, az energia, legyen az megújuló vagy nem megújuló. Ehhez jön hozzá az emberek munkája, ami gazda(g)sággá változtatja a forrásokat. Ezeket lehet úgy irányítani, hogy rövidtávon sokat használunk és nyerünk, meg úgy is, hogy a Föld ökológiai rendszerének bölcs fogaskerekévé válunk, és nem romboljuk azt amiből élünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése