2011. január 14., péntek

Gazda(g)ság és társadalom 4

Még az ember se számít... 
  
A múltkor megnéztük hogyan hat az élőhelyek feldarabolódása az ott élő növény és állatközösségekre. Most pedig egy valós példa következik, arról hogyan szívatjuk saját magunkat a "minél olcsóbb annál jobb" elven kivitelezett beruházásokkal.
Adott egy falucska, mely közel fekszik egy nagyvároshoz, így a falusi nyugalom mellett élvezheti a város pozitív hatását. Határában sorra épültek a különféle nagy áruházak, bevásárló központok, benzinkutak, majd ezeket összekötötték egy gyorsforgalmi úttal: Örültek a falucska lakói a sok új munkahelynek és annak, hogy szinte minden kapható volt 1 km-es körzetben: bicikli, sörkülönlegességek, szekrénysor, stb. stb. -sorolhatnánk napestig. Az utak miatt messzebbről is jöttek a vásárlók, sehol nem volt panasz a forgalomra.
Aztán beköszöntött a 2010-es év, és csak esett az eső, esett, esett. A víz-víz-víz meg csak jött-jött-jött és egyre feljebb kúszott ...-hogy klasszikusokat is idézzünk. Ugyanis az építkezések miatt a falu szélén a víz lefolyási irányok megváltoztak. Ami azelőtt domb volt, az gödör lett, az elvezető csatornát pedig pár laza markolókanál-mozdulattal betemették. Most pedig 100 méteren se múlik, hogy több utcányi háznak kertje és pincéje van vagy tava. Szerencsére azért palack-postát még nem kell küldeniük a lakóknak. 
De talán ez az egyetlen módja, ahogy még nem keresték a felelőst és azt, aki segít nekik megoldani a problémát: kiássa a szükséges elvezető árkot. Ami nem 2 fillérbe kerül....
Eddig tart a történet, reméljük jó vége lesz. 
De érdemes elgondolkodni, vajon mennyire figyelnek az éltünket megkönnyítő beruházások a természet épségére, ha az emberek vagyonát (értsd: házát, életének biztos pontját) sem becsülik. Tényleg épülnek vadátjárók? Nem vágnak ketté védett területeket utakkal? Valóban értéktelenek a hírekben is hallható kisebb-nagyobb botrányok után beépített Natura2000-es területek?
Tegyük fel, ilyenek csak minden 10. beruházásnál történnek. A kár általában akkor is helyreállíthatatlan, a következményekről meg az előző részekben már írtunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése